Alhamdulillah:Do’s and Dont’s of Visiting syawal 1435 – Adab2 Ziarah

July 25th, 2014

DO’s and DONT’s of visiting syawal 1435(27hb jul 2014 masuk maghrib ahad )- Adab2 Ziarah

1:prioritized your visits accordingly- parents/inlaws/azatizah/guru dahulu di ikuti dgn saudaramara/closed relatives dan kemudian kenalan /kawan.

2:Sebaik2nya beritahu tuanrumah melalui talipon /sms akan kedatangan kita (at least half an hour b4 our intended visit) .Kalau dah janji -be punctual .Lebih2 lagi sekira kita datang berkumpulan.

Baik sekali sekiranya kita datang dgn keluarga kita sahaja .

Ramai2 datang -tuanrumah tak boleh handle dan menyusahkan tuan rumah.

3:Sekira berkumpulan/groups –lantik seorang dari kumpulan sebagai pemimpin/khalifa.

4:beri salam bila tiba di depan pintu rumah.

5:sekira tidak ada jawapan setelah 3kali memberi salam maka tuju ke rumah yg lain.

6:masuk bila di izin 7: bersalaman dgn yg MAHRAM saja.

*Nabi Muhammad saw tidak pernah bersalaman dgn yg bukan Mahram nya.

8:berpakaian sopan,duduk bersopan,berbual dgn sopan dan mata jgn banyak roaming .

9:jangan buat macam rumah sendiri/jgn buat macam playground kita.

10:jemput minum/makan pada tuanrumah

11:minum/mkn dgn sederhana. Makan/minum di ruang tetamu yg di sediakan.

12:jangan ON TV/ tukar channel tv tanpa minta izin dari tuan rumah

13:minta izin kalau nak ke tandas/bilik/dapur 14:kawal anak2 yg masih kecil

15:hindari anak2 kecil kita dari membuka sampul wang raya di rumah orang.

Beritahu/nasihatkan anak2 kita supaya jgn buka sampul wang di rumah orang.

Nasihatkan anak2 kita -to be at their best behaviour.

Nasihat anak2 kita supaya mengamal salam bersalaman dgn yg senior citizen/pakcik/makcik/dll secara automatic.

16:jaga /pelihara harta benda tuan rumah 17:sebaik2 solat di masjid/di rumah sendiri 18: jgn datang bila masuk waktu zuhur ,waktu asar dan maghrib utk memberi tuanrumah masa utk mendirikan solat dahulu(at least 15minit utk solat)

19:jgn merokok walaupun di luar pintu rumah.20:jgn berbual kosong diHandphone/jgn gunakan HP /jgn surf internet .

21:jgn duduk lama2 -sekiranya ada tetamu yg lain datang segera utk bergerak.

22:jgn ziarah selepas jam 10mlm .23:bermaafan dgn keluarga tuanrumah.

24:Terima kasih/doa utk keluarga tuanrumah.

25:ziarah-menziarah tak terbatas pada syawal aja boleh sambung ke bulan yg lain.

Tips _ semasa berada di rumah orang –kita kata pada diri kita bahawa kita sedang berpuasa.

In sha ALLAH – kita akan jadi tetamu yg di sukai/dipujii oleh host kita.

Perfection belongs to ALLAH swt only.

Hamba mengakhiri dgn astaghfirullah ‘azhiim dan ribuan maaf atas kesalahan atau kekurangan yg ada dlm bicara hamba di atas.

Yang Benar pasti dari ALLAH swt. Yg salah dari kebodohan dan kelemahan dari diri hamba.

3922:Sohibus Somahah Dr Mohd Fatris Bakaram jul2014

July 23rd, 2014

Ceramah  dgn tajuk “Lailatul qadar-malam yg indah” di masjid al muttaqin (amk) bersamaan 23hb ramadhaan 1435 sabtu.
NB :*Ya ALLAH aku minta kepada MU cinta MU pada ku .

3924:Ustaz Drs Ahmad Dahri jul1914

July 23rd, 2014

Kuliah khas dhuha dgn tajuk “adab2 berhari raya ” di masjid en naeem bersamaan 21hb ramadhaan 1435 .

3926:Ustaz Abu Bakar Sidik jul2014

July 23rd, 2014

Tadzkirah subuh Ramadhan dgn syarah “Bertawasul dlm doa” di masjid en naeem bersamaan 22hb ramadhaan 1435 ahad

3928:Ustaz Abdul Rahman Mohamed jul2114

July 23rd, 2014

Tadzkirah subuh Ramadhan dgn syarah “Ramadhan-sentiasa mohon pada ALLAH swt” di masjid en naeem bersamaan 23hb ramadhaan 1435 isnin

3927:Ustaz Abdul Rahman Mohamed jul1914

July 23rd, 2014

Tadzkirah Ramadhan dgn syarah “Ramadhan-utk mendapat keredaan ALLAH swt” di masjid en naeem bersamaan 21hb ramadhaan 1435 sabtu

3925:Syed Mustaffa al-sagoff jul1914

July 23rd, 2014

Tadzkirah Ramadhan dgn syarah “jika ini Ramadhaan terakhir kita” di masjid en naeem bersamaan 22hb ramadhaan 1435 sabtu

3923:Ustaz Md Taufiq Md Ismail jul1814

July 22nd, 2014

Tadzkirah Ramadhaan dgn syarah “ramadhaan- keberkatan makan bersama/berjamaah” di masjid en naeem bersamaan 21hb ramadhaan 1435 jumaat.

3921:Sohibus Somahah Dr Mohd Fatris Bakaram jul1914

July 20th, 2014

Ceramah  dgn tajuk “Penyelamat api neraka (formula 3 +3 )” di masjid al iman (bukit panjang) bersamaan 22hb ramadhaan 1435 sabtu.

Penyelamat-1:sentiasa bertaqwa pada ALLAH swt 2: bertutur dgn haq/kebenaran ketika waktu suka atau benci 3 sifat kesederhanaan  ketika kaya atau miskin

Bukan penyelamat – 1: sifat bakhil/kedekut yg diikut2kan 2: nafsu yg menjadi imam kita 3: rasa kagum /ujub

3920:Ustaz Pasuni Maulan jul1814

July 19th, 2014

Tadzkirah Ramadhaan dgn syarah ” Insafi diri dan mohon Kemaafan ” di masjid al Muttaqin bersamaan 21hb ramadhaan 1435 .